May 19, 2012, 12:40:52 AM
Welcome, Guest. Please login or register.
74579 Posts in 2265 Topics - by 601 Members - Latest Member: dietaDyestashy

Author Topic: Elektropokretač (anlaser)?  (Read 6259 times)

Offline drMarty

• Renault 4 Alpine
  • Luđak za volanom :)
    • View Profile
Re: Elektropokretač (anlaser)?
« Reply #20 on: April 28, 2008, 12:13:49 AM »
I kod mene je palilo to gurkanje pa na ključ :mahanje:

Offline ludajic

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #21 on: April 28, 2008, 01:23:19 AM »
Ja sam skidao nosač motora iza alnasera, osovinu  volana, otkačio sajlu kvčila kada se odšrafe sva tri šrafa alnasera alnaser se povuče unazad prema kočionm cilindru tu ima mesta da se alnaser malo zakrene pa se pored nosača kvačila pouce nagore, malo zeza automat ali se lako izvuče. Meni treba oko 10 minuta da ga skinem. Mnogo je lakše vratiti ga pošto sam pada dole samo trba manipulisati kojim smerom da ide.  :kuler:
Kakvi smo mi Srbi: Kad nešto radi otvorimo da vidimo,zašto radi.A kada ne radi opet otvorimo da vidimo, zašto ne radi.

Offline cvrcak

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #22 on: April 28, 2008, 09:00:50 AM »
Ne mora se skidati usisna tj izduvna grana, treba skinuti sledece:
prvo otkačiti minus na akumulatoru, skida se kosi držač motora i otpusti se poluga volana dole na letvi, a možda će trebati i krivina od auspuha koja izlasi iz grane i ide u S-krivinu. Odviju se tri šrafa i jeden na elektromagnetu i anaser za tili cas napolje posao petnaestak minuta...
 :a055:
Sve što sastaviš raspadne se pre ili kasnije...

Offline bugs

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #23 on: April 29, 2008, 03:49:10 PM »
evo ovako.ja san sam skidao anaser i ajme.prvo tribaš otkačiti onu letvu od volana.također trebaš skinuti usisnu granu skupa sa karburatorom na sebi.zatim moraš otkačit auspuh.i onda odšarafiti tri vijaka na anaseru.dva su s gornje strane a jedan s donje.taj s donje strane je jako zeznut za skinit,pa kad se jedanput odvije nema kasnije potrebe da se ponovo zavidaje (anaser radi bez problema i bez njega).kad otkačiš žice što spajaju anaser sa baterijom izvadiš ga vani.i trebaš ga otvoriti i zamijeniti četkice.(cijena oko 5 eura).i kasnije samo sve vratiti kako je i bilo.kad čovijek kao i ja prvi put skida izgubi pola dana.a kad sam bija u meštra da mi našteluje platine.on mi je reka da se može skinuti i bez da se skida usisna grana.neznam kako ga onda izvući vani ali čovjek ih je prominija stotine,pa valjda se može.eto toliko od mene.pozz

Offline tata

• Baby Renault 4
  • *
    • View Profile
« Reply #24 on: May 02, 2008, 01:59:56 PM »
Svaka čast, izuzetno konstruktivno.
Medjutim, u startu sam napravio grešku koja je kasnije dovela do
pogrešnih zaključaka:
   - napon na akumulatoru je bio 12,9V mereno na klemama;
   - skidao sam klemu sa + pola i ona je bila čista;
   - NISAM skidao klemu sa - pola jer je IZGLEDALA čisto!

Ubacim u drugu - mrdnem auto jedno pola metra - ništa; nadjem dvojicu da poguraju i upalim. Posle 15 min ugasim i ponovo kresnem, on upali.
   I tako je lepo palio do jutros. Ali ovog puta primetim da se i lampice, kada zaverglam, gase. Kad sam očistio kleme sve je proradilo kako treba.

Elem, ipak je bilo koristi od diskusije: naučio sam gde je i kako izgleda anlaser kao i redosled defektaže, ali i to da kad snjim ima problema, pravo kod nekog dobrog majstora (barem što se mene tiče).
P.S.
   Možda bi neko mogao da sistematizuje sve ove i mnoge druge dobre savete
pa da se napravi neki "Reno 4 - How to"

Pozdrav svima i hvala, možda se i vidimo na nekom od okupljanja

Offline Boys

• Renault 4 Junior
  • **
  • ToTo
    • View Profile
« Reply #25 on: August 23, 2010, 03:43:13 PM »
Pošto su mi sijalice na farovima često crkavale (pisao sam o tome na temi: http://forum.renault4serbia.com/index.php/topic,612.10.html), ispostavilo se da je problem do alnasera, tj. do diodnog mosta. Ako neko misli da nije do toga, neka kaže, jer bi bilo od velike pomoći.
Naime, pri merenju napona na klemama akumulatora dok su kola upaljena, dobije se vrednost napona od 16,8V.
Moje pitanje je, kako da rešim ovaj problem? Da li je moguće popraviti/zameniti diodni most (da li je neko to radio), ili mi ne gine kupovina novog alnasera??

Hvala svima na pomoći i odgovoru.
Potupaj tako da tvoj postupak može postati opšti princip ljudskog ponašanja.

Offline Kapetan Zec

• Renault 4 Senior
  • trebati proba
    • View Profile
« Reply #26 on: August 23, 2010, 05:04:41 PM »
anlaser nije isto što i alternator, a ja mislim da misliš na alternator, odnosno regler :a014:
Kič je niskovrijedno stvaralaštvo s umjetničkim pretenzijama i ciljem dostupnosti što širem krugu ljudi. Najčešće podilazi nerazvijenom ukusu i izvjesnim potrebama ljudi, koje su na granici vrijednosne i moralne neprihvatljivosti, ali s jakim emocionalnim nabojem.

'88 R4 GTL
'80 GS Super 1.3

Offline Velemajstor

• Renault 4 Junior
  • **
  • Poštujte naše znakove!
    • View Profile
« Reply #27 on: August 23, 2010, 06:19:22 PM »
Pošto su mi sijalice na farovima često crkavale (pisao sam o tome na temi: http://forum.renault4serbia.com/index.php/topic,612.10.html), ispostavilo se da je problem do alnasera, tj. do diodnog mosta. Ako neko misli da nije do toga, neka kaže, jer bi bilo od velike pomoći.
Naime, pri merenju napona na klemama akumulatora dok su kola upaljena, dobije se vrednost napona od 16,8V.
Moje pitanje je, kako da rešim ovaj problem? Da li je moguće popraviti/zameniti diodni most (da li je neko to radio), ili mi ne gine kupovina novog alnasera??

Hvala svima na pomoći i odgovoru.

Kao šta reče Kapetan Zec radi se o alternatoru. Ja sam jednom skupa s kumom od dva sastavija jedan (jednome je probija rotor a drugome diode). Oba su bila iskrina od 35A. Neznam baš da ćeš naći diode u slobodnoj prodaji , prije u nekom auto-elekro servisu . Inače na otpadu sam kupija iskrin od 45A za 15 eura ako ti šta pomaže. Zna biti problema i s nabavkom reglera za alternator pogotovo onih koji imaju žice za spajanje a ne samo četkice. Diode su oko 30 eura pa ispada da ti je bolje kupiti polovini alternator.
Isprobaš ga odma na otpadu (naravno montiraš ga na renolića) s voltmetrom. Mora ti pokazivati napon do nekih 14V pri punjenju i ne smi ti goriti lampica na kontrolnoj tabli (naravno moraš dodati malo gasa jer na leru baš i nepuni). Ako ti malo tinja lampica a pokaziva rečeni napon može biti da je probila jedna od dioda pa izbjegavaj takav altrernator.

Sritno i napiši šta si rješija

Offline Boys

• Renault 4 Junior
  • **
  • ToTo
    • View Profile
« Reply #28 on: August 29, 2010, 10:23:38 PM »
Uz veliko izvinjenje zbog gore napravljenje gluposti (pomešah alternator i elektropokretač) :fijufiju:  :fijufiju:  :s25:  :s25:  :vidbudale:, zamolio bih da mi ne zamerite ako izlaganje svog problema u vezi alternatora nastavim na ovoj temi.

Raspitivao sam se kod lokalnih kvazi-električara (u mestu iz kojeg sam, mali je izbor  :a045:), ali nisu bili od velike pomoći. Svi su mi predlagali da kupim neki polovan alternator, niko nije znao ništa o diodnom mostu, niti da li i kako to može da se popravi.
E, sada...
Moje pitanje je, da li se isplati kupovati novi alternator, na primer Iskrin (video sam da ljudi po forumu preporučuju taj), i šta se još menja pri promeni alternatora? Kolika je cena novog alternatora? 

Unapred zahvalan na odgovoru i pomoći!
Potupaj tako da tvoj postupak može postati opšti princip ljudskog ponašanja.

Offline Attila

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #29 on: August 30, 2010, 07:22:23 AM »
@Boys:
Nisi baš jednostavan dečko, sad imaš otvorena dva topica, pa ni ja sam ne znam gde da ti odgovaram, pošto je ovaj noviji, ali za tvoj originalni problem je onaj stari bolje definiše.
Baš što je i Velemajstor napisao, jednostavnije i po meni - jeftinije - ćeš izaći, ako kupiš jedan polovni, obnovljeni.
Kod obnovljavanja se menjaju četkice i lageri, tako da ustvari imaš kao novog (jer su to delovi koji se habaju).
Ja mislim da novog se ne može kupiti, ali ne vredi kupovati novi, jer posle gore navedene "generalke" (menjanje četkica i lagera) on je opet "nov".
Inače ništa se ne menja osim alternatora.
PAŽNJA: Vredi pogledati kaiš, ako je popucan, menjaj ga, to je par evra. I što je još važnije: Nemoj da jako pritegneš alternator sa kaišem, jer može se desiti, da ćeš uništiti lager na alternatoru. (ja sam već bio tako, kad sam bio mlađi i 0% iskustva  :a058:).

SMF 2.0 | SMF © 2011, Simple Machines
Renault 4 Serbia, Copyright © 2007 - 2011 :: Design by VojvodinaCafe

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal