February 06, 2012, 12:17:46 AM
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
73351 Posts in 2222 Topics - by 532 Members - Latest Member: gulipest

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Author Topic: Svetla  (Read 1580 times)

Offline dzin

• Baby Renault 4
  • *
    • View Profile
Svetla
« on: December 22, 2007, 10:49:09 PM »
Ovo je kvar koji mi se vec odavno desava,nije nista strasno al pocinje da me nervira;
Kad je mrak upalim svetla,i dok radi na leru nesto slabije svetle,kako dodam gas sve jace i jace svetle,tak isto i posle duze voznje npr 20 km Ibarskom magistralom,da je akumulator napunio bi se za toliko ,al je nov stavljen skoro tako da neznam sta bi to moglo da bude????
Hvala unapred?! ??? ??? ???

Offline John Doe

• Renault 4 Alpine
  • R4 GTL Type 2
    • View Profile
Re: Svetla
« Reply #1 on: December 22, 2007, 11:36:48 PM »
Kod mene ti je isto tako, vjerovatno padne napon... nije ti to nikakav kvar  :smile:
Sve je 5 samo je Renault 4!
R4 at speed :)
R4 scandinavian flick :)
May the 4's be with you :D

Offline rodni231

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #2 on: December 22, 2007, 11:42:18 PM »
ako je drasticno,,proveri celu instalaciju vezu sa masom,,svake spojeve buksni i mase ocisti,,na kraju uradi alternator,,pozdrav
broz

Offline NebojsaR4

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #3 on: December 23, 2007, 12:58:55 AM »
prilicno standardan "kvar"...
(za nove clanove)Dobrodosli i procitajte PRAVILA FORUMA!

Offline cybertel

• Renault 4 TL
  • reno 4 by cybertel
    • View Profile
« Reply #4 on: December 23, 2007, 03:18:20 AM »
To nije kvar,vec vecina nas stavlja h4 sijalice u farove,posto renault 4 nije predvidjen za te sijalice,tj punjenje na leru nije predvidjeno za toliku konzumaciju,to je za posledicu nus pojava,davanjem gasa skace i napon(sa13,8 na 14,2v)a i struja punjenja(i do 14a),te se desava da se pojacava halogeni efekat(svetla ne svetle zuto vec belo kao sto i treba),zamenom adekvatnijeg reglera,to se moze otkloniti,ali kad je sve u redu to i nije drasticno primetno,e sad ako je to nesto zaista nenormalno uocljivo,u tom slucaju sleduje kompletan remont alternatora,provera kaisa alternatora,provera svih spojeva,kao i provodnika dela instalacije vezane za farove! :uredu: :uredu: :uredu: :a025:
« Last Edit: December 23, 2007, 02:40:37 PM by cybertel »
R4- LEGENDE DES RUE PARISIENE

Offline drMarty

• Renault 4 Alpine
  • Luđak za volanom :)
    • View Profile
« Reply #5 on: December 23, 2007, 03:28:32 AM »
Za prvu pomoć dobro dođe i jači ler gas :osmeh:

Offline NebojsaR4

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #6 on: December 23, 2007, 01:24:24 PM »
pa zato sam i stavio pod navodnike kvar :osmeh:
(za nove clanove)Dobrodosli i procitajte PRAVILA FORUMA!

Offline Boys

• Renault 4 Junior
  • **
  • Rendžica ToTo
    • View Profile
« Reply #7 on: August 18, 2010, 12:14:38 AM »
Pozdrav, ljudi...
I ja imam problema sa svetlima, te reših da ga podelim sa vama u nadi da mi možete, nekim savetom, pomoći.
Naime, u zadnjih mesec dana promenio sam 15-ak sijalica (balonke). Stalno crkavaju, kao lude.  :a122: Dakle, ja stavim novu sijalicu, i ona radi neko kratko vreme. Tada počinje treperenje (da otklonim sumnju, ne dolazi do totalnog isključenja sijalice). Znači, kao kada opadne napon, samo što se to dešava brže, pa kao da treperi, a kola normalno, lepo rade. I onda znam da će uskoro da usledi "riknjavanje". Nema da fali, nakon još kojeg dana, prvo crkne jedna, pa druga, i opet u prodavnicu po nove.
Dakle, u čemu je problem?
Zašto se javlja to treperenje, i da li je to razlog brzog izgaranja sijalica?

Zahvalan na odgovoru!!
Potupaj tako da tvoj postupak može postati opšti princip ljudskog ponašanja.

Offline Attila

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #8 on: August 18, 2010, 12:23:17 AM »
Pozdrav, ljudi...
I ja imam problema sa svetlima, te reših da ga podelim sa vama u nadi da mi možete, nekim savetom, pomoći.
Naime, u zadnjih mesec dana promenio sam 15-ak sijalica (balonke). Stalno crkavaju, kao lude.  :a122: Dakle, ja stavim novu sijalicu, i ona radi neko kratko vreme. Tada počinje treperenje (da otklonim sumnju, ne dolazi do totalnog isključenja sijalice). Znači, kao kada opadne napon, samo što se to dešava brže, pa kao da treperi, a kola normalno, lepo rade. I onda znam da će uskoro da usledi "riknjavanje". Nema da fali, nakon još kojeg dana, prvo crkne jedna, pa druga, i opet u prodavnicu po nove.
Dakle, u čemu je problem?
Zašto se javlja to treperenje, i da li je to razlog brzog izgaranja sijalica?

Zahvalan na odgovoru!!

Proveri napon. Treba da bude maximalno 14,4V kad ti radi motor (i u leru kad je pod punim gasom). Treptanje je verovatno, pošto ti je diodni most otišao, treba da menjaš regulator napona. (ako meriš normalnim unimetrom - onim sa kazaljkom - varira napon od cca.12 V do 15V pa čak i više, sa digitalnim je nešto teže, ali napon treba da bude konstantan).
Inače i akumlator će ti crknuti, ako ne promeniš regulator napona.
« Last Edit: August 18, 2010, 12:25:11 AM by Attila »

Offline Attila

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #9 on: August 18, 2010, 12:49:28 AM »
Posle malog razmišljanja....i pet  :a055:
Ćelije akumlatora su 6 x 2 = 12 V.
Maximalno dozvoljeno punjenje je 20% više, što znači 6 x 2,4 = 14,4 V
To u vezi punjenja akumlatora.
Ako ti trepte farovi ( i na leru i pod punim gasom treba da imaš skoro istu voltažu, tj. može biti diferencije, ali ako na leru meriš cca. 13,2V a pod punim gasom oko 14V to je OK, samo pod istim obrtajem motora taj napon treba da bude konstantan, da ne varira), to znači da regulator napona (koji ti je zavisno da li je TL ili GTL) može biti ugrađen u alternator, ili ne - otkazao. Najbolje rešenje - idi kod majstora električara za auta, on mora da zna kako da to popravi.
Inače ako napon varira, to ti može da uskrati vek trajanja akumlatora, pošto - nažalost - napon ponekad ide i preko 15V (imao sam slično, tako da znam).
Nadam se da sam ti mogao nekako pomoći, molim te javi što si uspeo.

SMF 2.0 | SMF © 2011, Simple Machines
Renault 4 Serbia, Copyright © 2007 - 2011 :: Design by VojvodinaCafe

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal