February 06, 2012, 12:03:52 AM
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
73351 Posts in 2222 Topics - by 532 Members - Latest Member: gulipest

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Author Topic: Plin  (Read 39512 times)

dubo 78

• Guest
Plin
« on: April 16, 2007, 10:05:09 AM »
Pozdrav
Evo i mene opet...Ima li neko iskustva sa ugradnjom plina u 4-ku.
Čuo sam da to dosta rade u Novom sadu,pa eto :kolce:

Offline NebojsaR4

• Renault 4 GTL
    • View Profile
Odg: Plin
« Reply #1 on: April 16, 2007, 10:44:53 AM »
Ja imam pitanje...ok, posto R4 kada ga vozis ok i ne trosi nesto preterano da kazemo, dali se uopste isplati investicija ugradnje plina?...mislim ,koliko kosta profi plin s atestom i svim ostalim i posle koliko km ce se isplatiti za ljude koji planiraju ugradnju???

(za nove clanove)Dobrodosli i procitajte PRAVILA FORUMA!

Offline BIBAZOKI

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #2 on: April 16, 2007, 01:21:20 PM »
  O'ma kalkulacija...

-Ugradnja plina koshta cca do 400.E. To je oko 32ooo.SRD.
    -Benzin je cca 80 SRD-lit. Ako troshi prosek lokal-otvoreno 7 L na 100Km to je 560 SRD na 100 Km.
    -Gas je cca 36 SRD KG. Gasa troshi oko 30% vishe od benzina to je cca 10 L na 100Km a to je 360 SRD na 100 Km.
    -Razlika je 200 SRD na 100Km

-Znachi da ti se uredjaj refundira treba da predjaesh barem 16000Km.

Mislim da se nisam nigde prekopicn'o u matematici :a014:. Ima ovde i mladjih i boljih matematichara od mene pa neka me koriguju :a0301:

Ako puno vozish to se isplati, ali provali josh neshto.
    Rezervoar za gas oduzima dobar deo gepecka i to stoji tako da ti je gepeck bezmalo prepolovljen...
    Onda ima i ono da gas nije chist pa se karburator zamashchuje, morash da ga palish na benzin kad je hladan pa da u vozhnji prebacish na gas, pa zimi tezhe pali, pa se ti urdjaji moraju odrzhavati itd...
    Ne znam shta drugi misle o tome. Ja lichno imam iskustva ali je to bilo pre mnogo godina. Tada sam vozio Fiat-125 sa plinom koji sam kasnije prebacio u Citroen 1.3 super. Tada su bile i cheste nestashice benzina pa je gas bio i jedina alternativa. 4 nisam vozio na plin nikada a imam ga od 1990 i mislim da je sasvim rentabilan i na benzin. Mada od kako nema onog pravog supera 98-oktanca i potroshnja i performance su daleko loshije.

Eto tako. Uvek dilema - da li je bolje zhiveti u centru ili na periferiji? I jedno i drugo ima i dobrih i loshih strana... :uredu: 

« Last Edit: April 16, 2007, 01:23:30 PM by BIBAZOKI »

Offline Gavrilo

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
« Reply #3 on: April 16, 2007, 01:38:45 PM »
plin je veoma dobra investicija.Istian je da neces puno ustedeti,jer ces mnogo vise voziti(za iste pare).Imam r4 7 meseci,6 meseci na plin.benzina je na otvorenom trosio 5,5l.Sad mi plina trosi 6,5 l.Po gradu oko 1,5 l vise.Al otkad imam plin,presao sam skoro 20000km.motor tisi,jes kilaviji,malo.ali sipas za 1000din i imas skoro 400km.Ugradnja originalnog lovato sistema 250 eura.Atest jos dodje oko 5000din.I cim se plin ugradi,najverovatnije moras menjati svecice,kablove(uzmi silikonske),razvodnu kapu,ruku,platine.E onda ima da prede i trosi ko zippo.Znaci cela investicija kosta oko 350eura(atest moras uraditi do registracije,ne odmah).Ipak zavisi koliko ga vozis,i koliko bi ga vozio.Iz prakse moje>Ajmo do NS.u,nemamo 1000din za benzin,nista.Sad,ajmo do Zagubice,Resavske pecine i Svilajnca.Ajde,1100din plina.423km ceo krug.Nestalo mi plina  ispred zgrade.meni se veoma isplatio.Naravno,ponekad(2 put mesecno u vrh glave)na autoputu das mu malo benzina da ga produvas.i to je to.ali moras paziti gde ugradjujes,praspitaj se bolje,ima ih mnogo losih majstora,tj uredjaja koji nsu original.Plin zakon!cista racunica,do mora za manje od 20 eura!

Offline Gavrilo

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
« Reply #4 on: April 16, 2007, 01:45:55 PM »
moram te korigovati.
1-ugradnja original lovata 250 eura
2-atest oko 5000 din.
3-plin je 32din
4-potrosnja je veca za oko 1l.npr,trosi ti 5l benzina,plina ce ti vrh 6,5.Ne sme vise.
5-kad se plin ugradi,svecice,kablovi,ruka,kapa,platine se menjaju

Sve je to iz mog iskustva.Zimi(kakva je ova bila) bolje mi je palio(tj iz prve) na plin.al opet,zavisi sta zelis s njim.Ja preterujem(22000km za 7 meseci,koliko ga imam),tako da mi se itekeko isplati.i videh dobar deo lepe nam zemlje.

Offline BIBAZOKI

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #5 on: April 16, 2007, 03:06:58 PM »

:a048:
   Slazhem se sa Gavrilom. Moja iskustva su prilichno "bajata" ali u jednom se svakako slazhemo. Ako retko palish (vikend shoferi) onda je bolje ne zamajavati se... :oki: :a055:

Offline Gavrilo

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
« Reply #6 on: April 16, 2007, 03:57:19 PM »
zaboravih da napisem jos jednu bitnu stvar.Kad sam ugradio plin,machina mi je trosila 12-13 l tng na 100 km.a smrdeo je plin na kilometar oko mene!Kad je zamenjena ruka,kapa,platine,svecice(bosnine),kablovi,potrosnja pala na 6.5l tng!u prevodu,pri ugradnji plina obavezno je staviti novu ruku,kapu,platine,kablove,svecice.oh,izgleda da sam ovo vec napisao.nema veze,nece da skodi :osmeh: :fijufiju: :a036:

Offline NebojsaR4

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #7 on: April 16, 2007, 06:41:59 PM »
Ja licno nisam za plin. Iz vise razloga...Auto vozim samo po gradu, za neka duza putovanja imam drugi brzi, i s klimom:)...tako da, samo ukoliko se prelazi mn kilometara u 4ci mogucnost je ugradnja...Takodje, ako 4ku koristi neko za transport, a boca mu je u gepeku....:):):)Dalje, sama ugradnja je investicija, a za cirke 400e bi znao sta da sredjuem, dodas jos malo i sredis auto ko nov da bude...

Na kraju, vozis se s plinskom bocom u gepeku....znam znam znam...sigurno i sve to...ali ne bi da testiram...:):):)

PS...sto se tice ugradnje plina u moderne automobile, znaci uradjaji koji valjaju i kostaju do 1000 i nesto evra...opet mi nije jasno zasto nije bolje doplatiti razliku za dizel motor...
(za nove clanove)Dobrodosli i procitajte PRAVILA FORUMA!

Offline Gavrilo

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
« Reply #8 on: April 16, 2007, 07:58:42 PM »
tebi npr definitivno ne treba plin.onaj koji ga ne vozi puno,to je onda bacanje para.ali gledaj i sa ekoloske strane.mi sto vozimo na gas manje zagadjujemo!!!! :osmeh: :a048:  a iako ima 35 konja,opet fino ide.meni vala auto najvise sluzi za obilazak lepe nam drzave.od 22000km koliko sam presao,sigurno 19000km sam vozio po srbiji. :a025: :a080: :s35:

Offline Orlando

• Renault 4 Alpine
  • Ambasador
    • View Profile
« Reply #9 on: April 16, 2007, 10:19:00 PM »
Ma plin je dobra stvar. Po Beogradu ne prelazi 8.5 i to zimi. Nikakvih problema sa paljenjem nema, ni zimi ni leti. Jeste da je problem sa gepekom, al opet ima nešto mesta i jeste da kada oboriš sedišta ne možeš da iskoristiš gepek kao nekada ali sve se to oprašta kada staneš na pumpu. Pa gde to ima da ležerno izvadiš 1000 dindži i da kažeš "napuni do vrha", i još da za te pare možeš da pređeš gomilu kilometara. Ugradnja je pre dve godine izašla 220 jevreja. Atest još nije rađen niti će u skorije vreme. Od tada je auto prešao nekih 25000 i za sada nikakvih problema nije bilo. Jedino što je menjano su platine i svećice. Kapa i kablovi su stari Bog te pita koliko, a ide lepo i malo troši. Jednostavno investicija koja se isplati ako prelaziš iole ozbiljniju kilometrašu godišnje. Pa razlika u ceni između benzina i plina je 2.5 puta. Plus manje zagađuješ okolinu. :smile: 
Kapetan na belu lađu a takođe Gospodar vremena i vd. direktor svemira

SMF 2.0 | SMF © 2011, Simple Machines
Renault 4 Serbia, Copyright © 2007 - 2011 :: Design by VojvodinaCafe

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal