Inace je pokazivac goriva
strasno nelinearan i kad je pun rezervar kazaljka ostaje ''zaljepljena'' na fulu dosta dugo - naravno, zavisi od voznje.
Prilikom trosenja, iako je potroseno 10-ak, 15-ak litara
(slobodna procjena, da se razumijemo) ostaje ''priljepljenija'' fulu nego polovici. Cim se pocne onako ''mrduckati'' prema polovici, pocne sve brze i brze padati prema nuli, odnosno vise je ''priljepljenija'' (Isuse mili probaj ovo triputa brzo ponoviti... kakvu sam rijec ''izumio''

) nuli nego polovici.
I naposlijetku se pocne klatariti po onom crvenom polju te tamo ostane ''priljepljenija'' nuli iako imas goriva za sigurnih 150-ak kilometara. I onda lijepo ''legne'' na nulu i ostaje tako ''zabetonirana'' do iduceg punjenja.
Naravno, sve su to moja iskustva sa MOJIM katrama. Kako ima tema na forumu ''Ne postoje dva identicna Renola 4'' tako se i ova rasprava moze samo nadodati drugim iskustvima.
Ne treba ''padati'' na tude fore

i tude savjete

jer se moze desiti da ostanes bez goriva usred Slovenije...

(
nadam se da ''prozvani'' ne zamjera, je li deniobe...?
) Ako se ne mice kazaljka iako si SIGURAN da imas goriva

, moze kvar biti ili mehanicke prirode (zaglavljen plovak) ili majka struja...
Moram priznati da nisam nikada gleduckao kako izgleda sam mjerni pretvornik (elementi pokazivaca) ali pretpostavljam da je rijec o klizacu koji klize po polukruznoj zavojnici i zavisno od polozaja plovka zatvara veci ili manji strujni krug, a samim time se mijenja otpor, time i struja i na kraju otklon kazaljke na instrument tabli.
Na Bubi mi je kazaljka poslije pola rezervara naglo pala na nulu i tamo ostajala sve dok ju nisi nakrkao do cepa i onda se nakon dve tri rupe na cesti odblokirala. Uzrok je bio potrosenost zadnjeg dijela te polukruzne zavojnice sto nije ni cudo imajuci u vidu koliko Bubillack trosi - stalno se vozila (prije mene, naravno...

)na pola rezervara prema rezervi.
Ako kvar nije banalan - recimo samo se otkacila zica ili je u prekidu,mislim da ces morati skidati plovak. Ako netko ima bolje ''elektricarsko'' rjesenje, neka kaze. Ja sam ipak sklon sve rijesavati prvo gedorama, kljucevima i naravno aplikatorom sile - odnosno Njegovim Velicanstvom Cekicom!
Sto se tice podatka koliko imas goriva, onako ''od uha'' (kad nije od oka

) postoji vrrrrrlo pouzdana,a nevjerojatno jednostavna metoda koja oduzima punih 3,8 sekundi, a to je:
Spustis ugasen auto po nizbrdici, das mu malo zaleta i doslovce legnes na kocnicu da se ukopa na mjestu i onda osluhnes sta se desava...
* Ako se cuje plas-pljus-špljas u nepunih sekundu-dve - imas cca pola rezervara goriva. Sto se ''zivlje'' cuje pluskanje - rezervar je prazniji...

*Ako cuje ftooomp ... ptooo... tpoooump... u cca 3 sekunda i to onako ''lijeno'' znaci da je skoropa pun...

Aj pa javi sta se desava...