February 08, 2012, 07:30:35 AM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
Did you miss your
activation email
?
Home
Forum
Help
Search
Media
Login
Register
73357
Posts in
2222
Topics - by
533
Members
- Latest Member:
csontig
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Renault 4 Serbia :: Fan Club
»
Renault 4 Serbia :: Dnevna soba
»
Uradi sam
»
Diskovi pozadi?
« previous
next »
Print
Pages:
1
2
[
3
]
4
Go Down
Author
Topic: Diskovi pozadi? (Read 4460 times)
milosbeli
Renault 4 TL
«
Reply #20 on:
January 24, 2010, 05:39:14 PM »
aj ovako djordje, da krenemo od osnova, kocnica na svakom autu radi tako sto pritiskom na papucicu preko odredjene poluge pomera se klip u glavnom kocionom, koji pravi pritisak u kocionom sistemu. taj pritisak deluje na kocione cilindre (u kocionim kljestima ili dobosima) i dolazi do istiskanja klipa iz cilindra, pa taj klip deluje na neku povrsinu koja koci. e sad kolikom silom delujes na glavni kocioni cilindar, tolikom silom kocioni cilindri deluju na kocione povrsine. zbog sistema poluga, mnogo manjom silom se deluje na pedalu nego sto plocica ili pakna deluju na disk ili dobos. servo kocnica sadrzi vakumski aparat koji se nalazi izmedju papucice i glavnog kocionog. vakumski aparat koristi silu koju stvara vakum na usisoj grani i na taj nacin dodaje silu na silu kojom vozac deluje na papucicu. u glavnom kocionom postoje dva klipa (skoro uvek). jedan klip sluzi da gura ulje u zadnje tockove, a drugi je za prednje. to se radi da u slucaju da ulje iscuri iz sistema, moze da iscuri komplet iz zadnjeg ili prednjeg dela, zato sto posuda za ulje ima pregradu u sebi. nakon toga kad stisnete papucicu, papucica propadne do patosa, ali deo sistema iz kog nije iscurelo ulje koliko toliko koci. sto se tice ovog r4 na slici, ne znam konkretno sta je koristio ali znam da bi u ove svrhe moglo da se iskoristi, glavni kocioni cilindar sa vakumskim aparatom od bilo kog auta i glavni cilindar kvacila i cilindar kvacila od nekog auta. glavni cilindar od kvacila se postavlja na mesto glavnog kocionog u r4, a cilindar kvacila se postavlja tako da poluga koja izlazi iz njega ulazi u vakumski aparat. dakle, pritiskom na papucicu, delujemo na glavni cilindar kvacila, koji preko ulja prenosi silu na cilindar kvacila, koji izbacuje polugu koja deluje na glavni kocioni cilindar i to je to.
p.s. jes dugacko al se nadam da je korisno.
John Doe
Renault 4 Alpine
Re: Diskovi pozadi?
«
Reply #21 on:
January 24, 2010, 05:56:01 PM »
Djordje R4 nema servo kocnicu.
Neb_Mes_Ur_Mau ne znam sve detalje. Uglavnom treba ti remote servo (znaci ne mora biti na samom glavnom kocionom nego gdje je zgodno za postaviti, instalacija i to je to. E sad kako dobiti "napajanje" serva sa usisne grane obicnog R4 motora... ovo je Alpine motor a oni su imali brake servo.
milosbeli nije bar tako jednostavno, bitan je boost ratio (ne znam kako da ovo prevedem na odgovarajuci nacin) da ne dobijes blokiranje tockova na svaki dodir kocnice.
Sve je 5 samo je Renault 4!
R4 at speed :)
R4 scandinavian flick :)
May the 4's be with you :D
Neb_Mes_Ur_Mau
U meni spavaju, anđeo i đavo. Upoznaćeš onog' kog prvo probudiš.
Super Moderator
Renault 4 Alpine
«
Reply #22 on:
January 24, 2010, 07:00:00 PM »
Dobro, hvala obojci na odgovorima.
Ono sto me sad zanima je taj daljinski auto, kako da ga prepoznam i /ili koji auti su ga koristili. I sta mi jos pored tog diska treba, nesto za izduvnu granu, creva, sta god..
Nekad se svi prave pametni, a nekada se svi prave glupi. Valjda je u ljudskoj naravi da pametuju kad je već kasno i šute dok se nešto još može napraviti.
Kv Crew Rules everywhere!!!!!
http://www.renault4.x3.rs/
http://stedljivekuce.47.forumer.com/viewtopic.php?f=23&t=21&sid=
John Doe
Renault 4 Alpine
«
Reply #23 on:
January 24, 2010, 08:15:38 PM »
Najlakse ga prepoznati tako sto nije na kocionom cilindru
Ne znam koji auti imaju to rjesenje, ovo na slici je nov. Ne znam kako to rijesiti na motorima koji to nisu imali, gdje "uzeti vakuum" i tako to...
Sve je 5 samo je Renault 4!
R4 at speed :)
R4 scandinavian flick :)
May the 4's be with you :D
milosbeli
Renault 4 TL
«
Reply #24 on:
January 24, 2010, 09:41:26 PM »
znam johne za "boost ratio" odnosno to ima veze sa potrebnom jacinom vakuma.to u celoj ovoj prici nije bilo potrebno da kazem jer onaj ko skoro nista ne zna o kocnicama, nece to sam raditi. a onaj ko to radi zna da se uzima vakumski aparat od auta sa priblizno istom kubikazom. znaci za ovo bi npr. odgovarao ceo glavni kocioni sa vakumskim aparatom od zastave.
djenka
Renault 4 TL
«
Reply #25 on:
January 24, 2010, 11:10:05 PM »
Mogu ja da pokusam da pronadjem jedan proracun za kocnice. Nekad davno smo na faksu radili. Nije naravno 100% tacan ali se ako se ne varam mogu dobiti orijentacioni podaci.
Djenka
milosbeli
Renault 4 TL
«
Reply #26 on:
January 29, 2010, 12:41:24 AM »
posto je neko pomenuo disk od pezoa 206, evo ga. znaci nema teorije da se ubaci.
Djordje
Renault 4 GTL
«
Reply #27 on:
January 29, 2010, 01:18:43 AM »
A ja sam siguran da sam negdje nekad vidjeo nekog starog malog pezoa sa tri sarafa na felgi
Oče naš koji jesi, RENAULT 4 mi donesi,
da se sveti ime tvoje,neka bude matalik boje,
U ime Oca i sina,Neka bude pun benzina.
Nikola_5044
Renault 4 Junior
«
Reply #28 on:
January 29, 2010, 02:53:16 AM »
@Djordje
Video si, ali oni imaju manji razmak izmedju rupa. (104, 204, 304, neke verzije 106)
:)
Djordje
Renault 4 GTL
«
Reply #29 on:
January 29, 2010, 03:21:13 AM »
A znaci ipak nisam haluciniro
Ama ja se pitam da li je to zaista potrebno imati, te diskove pozadi. Kako ljudi uspiju zakociti sa bubom, a i sto Sonne kaze pa i mercedes ima dobose pozadi. Trebalo bi da je sasvim dovoljo ako je kompletan sistem savrseno ispravan. No mozda ne bi bila losa ideja nabudziti taj servo ludi, ali pitanje je koliko je to izvodljivo i "vremenski" isplativo.
Nego ono sto me bas interesuje... bio sam onomad otvorio temu o sinpar 4x4 cetvorci...ali se slabo ljudi javilo. Jel ta cetvorka bila takva, ona sto su onda drugi bili sa njom ona dvojica brace portugalaca? i kako je na toj 4x4 cetvorci bilo rijeseno kocenje zadnjih tockova? koliko se sjecam na slikama su se vidjeli obicni dobosi pozadi.
Oče naš koji jesi, RENAULT 4 mi donesi,
da se sveti ime tvoje,neka bude matalik boje,
U ime Oca i sina,Neka bude pun benzina.
Print
Pages:
1
2
[
3
]
4
Go Up