Ojla...

Mozda nije neki ''uradi sam'' ali... Pomaze.

Bar je pomoglo meni da mirno spavam. Ako vam se neda citati sve - odskrolajte na dno ovoga moga topica. Rjesenje je i vise nego banalno...

Ako vam nije poznato, moj Pucko je radio ''majonezu'' na cepu ulja.

Kao sto svi znamo, emulzija na cepu ulja nije radosna vijest odnosno svi dijagnosticiramo ''mijesa ulje i vodu'' i kao jedini lijek svi mi znamo da nema druge, nego glava dolje i mijenjaj ili samo brtvu ili cak i glavu ako je negdje cvrcnula.
Ono sto me je ubijalo u pojam kod Pucka je to sto je auto isao ful dobro, nije trosio ni kapi vode ni ulja, a ipalk je radio ''majonezu'' na cepu.

Bas te baca u bedaru. Pogotovo sto mi je nedavno prije toga ''eksplodirao'' sistem za hladenje (cijev koja ide iz pumpe u kabinu - sve pise u mojoj temi u Garazi) i kontao sam da nema druge nego otvoriti motor.
Sumnjicav kakav jesam - prvo sam isao ''testirati'' sta se desava, a i ruku na srce bilo je ipak zimsko doba na ovome mome Kvarneru kad ti bura preklapa usi, tako da nisam isao odmah u rasturanje motora.

Prvo sam isao ''na sigurno'' pa sam kod frenda isao na testiranje rashladne tekucine.
To bi preporucio svakome ako sumnja u svoj rashladni sistem. Znaci... Uzme se uzorak iz ''cuture'' odnosno ekspanzione posude i ako ima imalo ispusnih plinova u rashladnoj tekucini - cvrcnula je brtva. Postupak je ful jednostavan i ful pouzdan - reagens koji reagira na prisustvo CO
2 je tako osjetljiv da mijenja boju vec i kad dises pored test epruvete. Zakon stvar.

Znaci - ne mijesa ulje i vodu, ne trosi ulje i vodu, a opet radi ''majonezu'' kao Polimark i Zvijezda zajedno...
Stari meštri od volana znaju za pojavu ''majoneze'' kad auti rade pod cokom na kratkim relacijama, pa se kondenzira vlaga, pa ulje slabije kvalitete ne stigne ''probaviti'' tu vodu (inace ulja dobre kvalitete -
citaj: ''Sva ulja bi trebala to imati po defaultu, ako nije kakva muljavina i patvorina'' - imaju aditive za sve i svasta: aditivi za ciscenje motora, za otapanje garezi, protiv pjenusanja ulja i sli...) Jest da je Shell i da nije Elf, ali majku mu staru - nisam stavio Điđi-Miđi ulje... I Shell je neko ime... Ali problem je sto mi Pucko majonezu radi i na vecim turama tipa Koprivnica-Rijeka-Koprivnica cca 600km.

I onda, na, sada vec legendarnom okupljanju u Zuzemberku

, dode Frik sa Krstiteljom, skoro pa prvi i dok je cekao ostatak karavane - da baci pogled na ulje i slicno. I vidim da mi
fali komad cepa od ulja 
Naravno da me Frma skoro zivoga pojeo u stilu:''Pa sta mi nisi rekao - donesao bi ti ja cep... Tssssjaaaa, bas si bedast... Da ih nemam ne bi rijec rekao

...'' ali mu ja ne mogu objasniti da sam tek sad, ovaj tren vidio da mi je cep puknut.
I tako, jedan dan, sasvim slucajno, na nagovor naseg Deje Veselog Bazend
žije oš'o ja pogledati neku Katru za dijelove (necu sad prozivati poimence ljude koji su obecali doci po motor/mjenjac/poluosovine/prednji trap od TL-a pa zafknuli i sefa i stanicu, je li
renault 4 tl 1981

)
Na tom ostatku ostataka skinuo sam rezervar sa zastitnim limom (zbog Gavre i obecanog mi obilaska Delibarske pješčare

) i, ajde ne budi lijen, dao sam si truda skinuti i cep od ulja iako smo vec spremili alat u auto. Kao, nije lijep, ne pise Elf, nije ''poklopac 710'' ali... Dok ne nadem bar oriđiđi fensi cep sa natpisom Elf koji sam po sebi radi polugeneralnu sam od sebe i daje 4-8 KS u srednjem rezimu okretaja - bit ce i taj dobar.
*za one koji su ''preletili'' ovaj moj post, a nije im za zamjeriti,

neka procitaju samo ovo.
I sta se desi...?
Nema vise ''majoneze''... Sve uredno i cisto... Pa si ti misli...

Ako treba izraditi tutorijal kako se skida cep i ustanovljava da li je puknut ili ne, te montiranje novog cepa - nije frka... Potrudit cu se sliknuti par slija da se slucajno ne napravi neka glupost sa ''poklopcom 710''.

Ako ikome bude pomogao ovaj moj ''Uradi sam'' - bit ce mi iznimno drago. Nema boljeg osjecaja nego znati da ti makina nije pri izdisaju i da imas pilu za putovanja i peri-deri & toci - vozi...