February 07, 2012, 06:46:59 PM
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
73357 Posts in 2222 Topics - by 533 Members - Latest Member: csontig

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Author Topic: STA SE DESAVA LJUDI???  (Read 3434 times)

Offline petak

• Renault 4 Senior
    • View Profile
Re: STA SE DESAVA LJUDI???
« Reply #20 on: July 01, 2010, 08:53:30 AM »
jel moze link za to?   :a0181: :a0181: :a0181:
EDIT: E nasao sam link koji objasnjava sve,sovek je objasnio,a mogu samo da zamislim koliko se pomucio da napravi ovo objasnjenje za nas laike,ako nekog zanima pogledajte stvarno vam moze pomoci,evo mene je apsolutno odma ohrabrilo da remontiram ceo karb ako nadjem kit za reparaciju.  Pozdrav svima  :mahanje: :mahanje: :mahanje:
 opet edit.....ja idiot zaboravih link da stavim http://rapidshare.com/files/355839390/Reparatura_karburatora_ZENITH_28_IF.pdf

hehe....hehe....hehe....
Drago mi je da je ovaj manual uspio nekoga ohrabriti za upuštanje u servis karburatora.

Dok sam ovo radio i ja sam bio laik (još uvijek sam laik) ali sad više nema paničnog straha od karburatora.

Jedina stvar koju ovdje nisam napravio (i to iz neznanja a ne iz manjka želje) je provjera lufta na osovini leptira gasa. Ni dan danas neznam kako bi taj luf kontrolirao i koliki mora biti da bi ostao u dozvoljenim granicama.

Navodno, ako je taj luft preveliki onda se karburator teško može naštimati da radi prema tvorničkim specifikacijama.

Ako netko zna kako kontrolirati luft neka se izjasni!

Javi kako ti je prošlo rastavljanje i sastavljanje
R4 GTL 1.1 25kW 1128 688D7/12 HA0-146
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033
Laguna 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
  • Живот на високим торзијама
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #21 on: July 01, 2010, 06:04:39 PM »
Pa nema specificna mera lufta, ja to radim tako sto skinut karburator okrenem prema suncu ili sijalici, otvorim leptir sauha i kroz njega geldam, a leptir gasa zatvorim, i ak ose bas vidi polumesec po obodu leptira gasa, taj karb nije vise za upotrebu, retko ko ce sa time da se zeza, mada sam cuo slucaj da moze da se sredi tak osto se uzme sa Peglicinog karburatora leptir pa se brusi dok se ne uklopi savrseno  :a014:
За нове чланове је ОБАВЕЗНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТР

Offline petak

• Renault 4 Senior
    • View Profile
« Reply #22 on: July 01, 2010, 11:57:19 PM »
Pa nema specificna mera lufta, ja to radim tako sto skinut karburator okrenem prema suncu ili sijalici, otvorim leptir sauha i kroz njega geldam, a leptir gasa zatvorim, i ak ose bas vidi polumesec po obodu leptira gasa, taj karb nije vise za upotrebu, retko ko ce sa time da se zeza, mada sam cuo slucaj da moze da se sredi tak osto se uzme sa Peglicinog karburatora leptir pa se brusi dok se ne uklopi savrseno  :a014:

OK! Ali šta raditi kad leptir gasa ima lufta napred/nazad po osovini.

Na ovom karbu koji je prikazan na slikama klapna gasa ima jedan mali hod (možda nekih cca 1mm)napred/nazad u smijeru osovine kojom se okreće klapna.
Da li je ta klapna gotova/otpisana ili je to normalno stanje (manje više)

Čini mi se da i klapna na ovom karbu koji je na autu ima mali hod, ali neznam koliki je. Otprilike isti kao kod prvog karba

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #23 on: July 02, 2010, 04:51:05 PM »
DOkle god mozes da nastelujes mesavinu benzina i vazduha tako da ti na leru ne kaplje ziv benzin dobro je, moze da se koristi  :osmeh:

Offline petak

• Renault 4 Senior
    • View Profile
« Reply #24 on: July 03, 2010, 09:53:41 AM »
DOkle god mozes da nastelujes mesavinu benzina i vazduha tako da ti na leru ne kaplje ziv benzin dobro je, moze da se koristi  :osmeh:

Dobar :osmeh: :laugh:

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #25 on: July 03, 2010, 02:51:10 PM »
Otvorio sam karb,kad sam skino drzac za filter vazduha,ceo karb je bio umazan mesavinom benzina i drugih gluposti,kad sam ga otvorio raspao se dihtung tamo gde je dizna za ler,okrenuo sam gornji deo i duvao u pipak za dovod goriva i sistao je (doduse ja vec godinama sviram trubu i imam malo jacu dijafragmu,ali opet prepostavljam da pumpa daje jaci pritisak nego ja  :laugh: ), sam iglicasti ventil,tj onaj deo koji ide gore dole moze da se da kazem klima u krug malo,tako da mislim da je dotrajao,vi napisite sta mislite o njemu. Kad sam izvadio plovak u njemu ko da je bila mala metalna kuglica koja se vrti unutra,ali nije busan. Kad sam zagrebao srafcigerom po dnu posude za plovak,u kome je bilo jos malo goriva,mulj se podigao i zamutio gorivo,tako da,evo sad cu da vidim da li slucajno ima nekih kitova za reparaciju u bg,nadam se da ima, i onda cu ga skinem i rasturim pa sve fino da zavrsim. Doduse primetio sam neke nedostatke kod mog karba,nema onog finog filtera koji treba da bude tu kad se odvrne pipak za gorivo i nema PIPKA ZA VAKUM,koji je ako mogu da dodam funkcionalan na mom razvodniku  :s25: :s25: ,ako neko ima resenje za to neka se javi,takodje nisam siguran da li na tu rupu vuce vazduh,tako da sam se tu malo iznenadio. Ako neko ima nesto da prilozi za sve ovo bilo bi fino  :uredu:

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #26 on: July 04, 2010, 12:22:19 AM »
Otvor za vakum na karburatoru zapusi, ili nadji mesinganu cev koju ces da nabijes u karb a na nju nataknes crevo vakuma sa razvodnika...
Probaj jos jednom da duvas ali prstom pritisni iglicasti ventil tj nabij ga skroz (izvini na maltretiranju u brzini nisam napisao) i ako tada ne sisti radi sledece: da se iglica ventila malo krlati je normalno, ali malo.  gornji deo karburatora okreni posle normalno tj kao sto stoji kad je sklopljen, da iglica pada na dole, pa je prstom pritisni na gore i pusti da se sama vrati tj izvuce, i tako 10ak puta, mora svih 10x da je moguce lako sabiti i da lako pada kada sklonis prst.
Umeo je auto da se gasi i kad je filter goriva previse prljav, zato ti i napisah za ono gledanje nakon sto ugrejes auto, da utvrdimo da li je 100% do iglicastog :)

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #27 on: July 04, 2010, 02:20:51 AM »
Kad sam skinuo poklopac za filter,jako mi je naleteo miris benzina,tj ranijih puta kad sam ga skidao nije se tako jako osecao,drugo,secam se kad se prvi ili drugi put desio ovaj problem isto se osecao benzin.Ko zna,od svih polozaja u kojima ta landarajuca (da je tako nazovem) iglica moze da se nadje mozda u onom 785-om pusta bar malo pri zatvorenom polozaju?? A da sam mu stavio prst preko kuglice,taman bi mu pomogao da zadihtuje to malo sto mu pusta,a da ne zaboravimo da sam plovak nema neku bog zna kakvu silu podizanja,pa da je bash pritisne,a sigurno nema kozni vrh prsta da zadihtuje kuglicu savrseno. I ono sto je receno da se gorivo razredi? Po teoriji loseg ventila,sto je materija koju treba da zaustavi redja to je teze zaustaviti kroz los dihtung ili sta vec ima unutra. Filter goriva je nov,metalni je,tako da problem do njega nije,prljavstine u karburatoru nema mnogo,tako da ne verujem da je to,mislim da ne mudrujem ovde,samo cu opet da ponovim. Kola nekad rade bez problema,tj radila su neko vreme do kad se ovo najskorije nije desilo,odtad ka nisam ni vozio,i onda dok ide kao da sam mu nabio saug,izgubi snagu,drmusa, i stane u mestu bez mogucnosti restarta,pri 3 ili 4 putu uspeo sam da restartujem ali sa nogom zakucanom u pod i posle mnooooooooooooooogo verglanja i ubrzo posle opet je crko. Verujem sad u dubini duse da je problem sa gorivom,posto sam elektricni deo pregledao,sanirao sta nije bilo savrseno ( i sad da kazemo da jeste),a kod motora sa benzinom ima samo 2 vitalne stvari,to su varnica i gorivo,treceg nema. Da je neki problem sa uljem ili ventilima ili necim totalno sedmim,to se ne bi povlacilo posle sat vremena,i ne bi se desavalo po svojoj volji kao sad nego apsolutno svaki put, a ako je pitanje u toploti,sad zadnji put se nije ni totalno ohladio,znaci pored svega ovoga ako moze da bude nesto sem karba onda ima da upisem za kontrolora karata,posto moj mozak ocigledno ne funkcionishe kako treba  :a0103:
« Last Edit: July 04, 2010, 02:39:52 AM by Aleksa809 »

Offline nemawa

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #28 on: July 04, 2010, 07:49:39 AM »
Samo ti ocisti ceo karburator.... zameni ventil... a i nemoras i ice auto kao nov. To sto ima MALO prljavstine... je problem. Dizne su veoma malog promera i dovoljno je zrnce peska da pravi takvu zezanciju. I preporucujem svima... da redovno menjaju filter goriva i da redovno ciste karburator.

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #29 on: July 04, 2010, 11:02:51 AM »
E sad je sve jasno, treba da promenis ventil i podlosku ispod istog (ovo naglasavam)! i da ocistis za svaki slucaj dizne  :smile: i auto ce ici kao nov.
Samo kratko da ti dam objasnjenje zasto je auto hteo posle mnogo verglanja da upali sa gasom do daske. Posto je ventil los i kada se auto, usled previse goriva, ugasi zbog pritiska koji pumpa daje, gorivo i dalje ide u karburator i u njemu se skuplja na zatvorenom leptiru gasa, a malo i prodje u motor i verovatno nakvasi svecice. Kada stisnes gas do kraja posle nekog vremena, pritisak pumpe je vec oslabio jer auto ne radi te ne stize novov gorivo, A pritiskanjem gasa si otvorio leptir gasa skroz pa je natalozeno gorivo uslo u motor i auto je vec u nekoj od mogucnosti da uplai jer moze dobiti vazduha u prostor za sagorevanje, e sad predstoji verglanje dok se svecice osuse i zapali ono cudo benzina sto je u klipovima  :smile:

SMF 2.0 | SMF © 2011, Simple Machines
Renault 4 Serbia, Copyright © 2007 - 2011 :: Design by VojvodinaCafe

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal