February 08, 2012, 07:41:31 AM
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
73357 Posts in 2222 Topics - by 533 Members - Latest Member: csontig

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Author Topic: Menjac-2 brzina  (Read 1931 times)

Offline Serž

• Renault 4 Alpine
    • View Profile
Re: Menjac-2 brzina
« Reply #10 on: December 02, 2009, 11:48:27 AM »
Setio sam se, na belom se desilo da nije hteo u rikverc nikako, naime neki sraf unutra se bio odvrnuo sam od sebe (a nije jedini slucaj, cuo sam jos negde) i blokirao rikverc, tj jedva je isao uz krcanje. Strucnjaci iz renault servisa su '90ih predlagali nov menjac (a para se nije imalo) i onda je jedan, sada vec penzionisani majstor, uradio sledece, vezao jak nagnet na nesto, gurnuo u menjac (ulje ostalo isto, nije se imalo para) magnet je privukao sraf i on ga je tako lepo izvukao, isti taj menjac i dan danas savrseno radi i pored 153000km, i ko zna koliko tereta prevucenog.
Cisto ako zamena ulja ne uspe i dotezanje sajle kvacila, moze biti da je ovo i da se sraf negde zaglavio (jos ga cuvamo  :fijufiju: )
Pa zar nije taj šraf posle nedostajao?  :a014: :a0103:
Onim čega se pristojan čovek stidi primitivac se ponosi. A nije qrac.

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
  • Живот на високим торзијама
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #11 on: December 02, 2009, 03:28:08 PM »
Stavio drugi, ovaj je samleven, taj spadne odnekud i zapadne medj zupcanike... Imao sam 7-8god ipak, tada su me zanimale samo lampice po instrument tabli  :fijufiju:
За нове чланове је ОБАВЕЗНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТР

Offline cokanj

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #12 on: December 05, 2009, 10:10:46 AM »
Ja cu vam reci moje iskustvo :uredu:
Radi se o rikvercu, ja sam imao problem sa belim sve je teze isao u rikverc na kraju nije hteo :a024: Poato sam skinuo motor i menjac, pogledao sam menjac,skinuo poklopac menjaca,gornji. Na njemu ima poluga koja je priscvrscena sa srafom koja spaje birac i zupcanik rikverca. :uredu:
Ako se otpusti sraf ili odrvrne(gora varijanta), poluga gubi kontakt sa biracem ili zup. rikverca te nece u rikverc :uredu: Sraf od poluge sam ocistio i stavio tecnog metala i resio problem :osmeh:
Sto se tice ostalih brzina to neznam, to se rektko desava, verovatno nedostatak ulja je ucinio svoje ???
CD. :mahanje:

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #13 on: July 25, 2010, 03:53:35 PM »
Dobar dan,dobri ljudi,evo opet pokrecem staru temu o menjacu i drugoj brzini. Jeste,od kad je ova tema postavljena pa do sad on mi je nekad krcao kad ulazi u drugu nekad nije,ali 98% jeste. Danas krenem da se vozim cisto da se provozam okolo i na parkingu kad sam u drugu hteo da ubacim nista,kao da je nema,probam sve druge brzine pa i rikverc,sve ulaze i rade bez krcanja. Stojim u mestu sa upaljenim motorom i pokusavam da ubacim u drugu. Nece pa to ti je. Onda probam da dok ubacujem u drugu malo odpustam kvacilo,i jest kad ga nabodes kako treba on udje,ali takodje da bi izbacio iz druge moras da cackas kvacilo dok ne odluci da ispadne. Razmisljao sam i to nije primenjivo na putu. Sta je to katastrofalno moglo da se desi da bi se ovo dogadjalo??????  :d018: :d018: :d018: Takodje,da li mislite da mi predstoji nov menjac? Video sam jedan clan ga prodaje za 3500 din,nadam se da je dobar u slucaju da je ovo nepopravljivo.  j**** ti srecu,prvo me j*** paljenje u dup* mesec dana i onda kad sam ga bas nastelovao savrseno,instalirao cak i ALARM !!! i on da me ovako sad zaj***......Nemam pojma koliko majstori traze za vadjenje,popravljanje ili cak menjanje menjaca,ali ne verujem da je malo :s25: :s25: :s25: .    POMOZITE MI KAKO ZNATE I UMETE MOLIM VAS  :a0181: :a0181: :a0181:  
« Last Edit: July 25, 2010, 08:23:39 PM by serz »

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #14 on: July 25, 2010, 05:36:03 PM »
Ajde neko molim vas neka zucne  :maul: :laugh:

Offline milosbeli

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #15 on: July 25, 2010, 06:00:06 PM »
sto se tice menjaca, ako sajla nije dovoljno zategnuta, prvo se javlja problem sa rikverom, pa zatim sa prvom. posto je u ovom slucaju druga brzina u pitanju, nije sajla kvacila uzrok problema. r4 u menjacu ima na svakoj brzini sinhrone, cak i na prvoj. sto se tice tog srafa koji pominje mare, r4 u svom menjacu ima 3 poluge koje povlace zupcanike, rikverc, prva i druga brzina i treca i  cetvrta brzina. tako da ako bilo koji sraf negde zaglavi oko biraca brzina, postojace problem ili samo na rikvercu, ili na ovakvim parovima brzina 1-2 ili 3-4. proveri da li moze da se ubai u 2 brzinu direktno, znaci neka neko upali auto i stisne kvacilo a drugi neka uhvati sipku menjaca koja izlazi iz menjaca i neka proba da je povuce desno pa nazad. ako krci problem je do menjaca, ako ne krci problem je u losem stelovanju sipke do menjaca.

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #16 on: July 25, 2010, 06:09:06 PM »
Ajd sad cu da izadjem da probam,ali ponovo nagovestavam,on hoce da upadne u drugu kad vuces i onda pomalo odpustas kvacilo,tako isto se izbacuje iz druge,nece da udje ili izadje dok je kvacilo skroz pritisnuto,dok sve ostale brzine ukljucujuci i prvu ulaze na dodir ruke prakticno. Ja cu sad da probam da sipku direktno pobvucem,a vi pisite dok se ne vratim  :mahanje:

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #17 on: July 25, 2010, 06:19:40 PM »
NISTA nema veze da li gaguram u drugu preko sipke direktno ili preko rucice,ama nikakve veze nema

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #18 on: July 25, 2010, 08:40:48 PM »
Ajmo ljudi neke ideje,stvarno postajem razjaren,svakih 20 sec refreshujem da vidim da li ima nesto,stvarno ne znam sta da radim ovde.......... sedim ovde i mislim koliko sam vec para ulozio u njega i sada kada mi padaju na pamet cifre majstora i tih gluposti padne mi mrak na oci, sa jedne strane svi hvale menjac rendze,a sa druge kada padne neka glupost, niko nista ne zna  :a058:

Offline milosbeli

• Renault 4 TL
    • View Profile
« Reply #19 on: July 25, 2010, 11:31:33 PM »
najjeftinije resenje ti je da kupis drugi polovan menjac i da ti neki majstor ugradi.

SMF 2.0 | SMF © 2011, Simple Machines
Renault 4 Serbia, Copyright © 2007 - 2011 :: Design by VojvodinaCafe

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal