February 07, 2012, 05:15:11 PM
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
73357 Posts in 2222 Topics - by 533 Members - Latest Member: csontig

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Author Topic: Menjac-2 brzina  (Read 1930 times)

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
Menjac-2 brzina
« on: December 01, 2009, 08:43:31 PM »
Dobar dan svima,da se razumemo pretrazio sam "menjac" i u jednoj od tema se spomenuo,ali se nije bas resio moj problem. Stvar je u tome da kada menjam iz prve u drugu ili iz trece u drugu 80% vremena on meni zakrci,nekad malo,nekad malo vise. Sajla za kvacilo je menjana nema mesec dana,ali je majstor mozda nije dovoljno dotegnuo? U svakom slucaju 1,3,4 ne krce i nema problema,a za rikverc ponekad treba da mu dam 1% kvacila da upadne zupcanik. Da li je neko imao ovakav problem sa 2 brzinom,a ako jeste molim vas prosvetlite me jer ja sam u mraku. Auto je preso oko 96000km,da mi mozda ulje u menjacu ne pravi frku?   Hvala unapred za bilo kakav nagovestaj

Offline Djordje

• Renault 4 GTL
  • Future fourth driver ;)
    • View Profile
Re: Menjac-2 brzina
« Reply #1 on: December 01, 2009, 09:05:06 PM »
Dobar dan  :mahanje: obavezno posjeti temu predstavljanje, taki je novi zobs zakon ovdje.

za odgovor valjda ce neki od strucnjaka ti dati odgovor. Moze biti svasta, lamela pri kraju, ne nastelano kvacilo kako treba, sinhroni mozda... Jesi li probo sa medjugasom> Kad saltas iz trece u drugu sa finim medjugasom ako uleti kako treba a bez  medjugasa nece e onda je valjda sinhroni
Oče naš koji jesi, RENAULT 4 mi donesi,
da se sveti ime tvoje,neka bude matalik boje,
U ime Oca i sina,Neka bude pun benzina.

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #2 on: December 01, 2009, 09:55:54 PM »
Hvala na komentaru,idem sad da se predstavim,e sad jel se cesto na r4 kvari taj sinhroni koji si spomenuo? Nadam se da to nije slucaj,sto se tice kvacila,nista mu ne fali,sajla je nova i ne znam da li treba da se doteze,ta kola sam uzeo pre pola godine i znam da minimum 7 godina nije menjano ulje u menjacu,da li to moze biti slucaj? A za medjugas nisam obracao paznju

Offline Sonne

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #3 on: December 01, 2009, 10:17:01 PM »
jaoj bre djordje kakav bre sinhron to si pomesao sa svojim wagenom ovo je bre R4....

Moguce je da nemash ulja mada je malo verovatno da ti zbog toga pravi problem. u svakom slucaju ne bi bilo lose da mu promenish ulje u menjacu verujem da ce se isti veoma obradovati tvojim lepim gestom  :a084:
Evo sta se meni desilo propao mi je prednji "vezni lim" tj greda ispred njega za koji je menjac pricvrscen zbog cega je menjac sa sve motorom bio nagnut ka napred tj spao je za jedno 2 cm pa sam u tim trenutcima imao slicnih poteskoca. Naime do problema dolazi jer se tada poremeti geometrija poluge menjaca (popularnog kisobrana) tj ona dabija premali hod koji je na granici da moze ubaciti tj ne moze ubaciti u brzinu te ima posebnih problema sa ubacivanjem u neku od brzina ili vise njih koje se biraju povlacenjem rucice ka sebi druga, cetvrta i rikverc.
Problem se moze javiti i ako ti je ispala gumica sa poluge menjaca.
Predlazem ti da posadish nekoga u auto da menja brzine a ti "zevaj" ispod haube i pogledaj koliko josh sama sipka koja izlazi iz menjaca ima hoda kada on ubacuje u drugu.
An Error Has Occurred!
Sorry Sonne, you are banned from using this forum!
Pustiti da administratori rade svoj posao, a ne vredjati druge clanove
Sorry Sonne, you are banned from posting and sending personal messages on this forum.
This ban is set to expire November 01, 2011,

Offline Djordje

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #4 on: December 01, 2009, 10:23:20 PM »
prvo da napomenem da se ne razumijem ni u mehaniku a da nazalost jos nemam cetvorku.

...mozda se i varam

Edit: Serz
« Last Edit: December 01, 2009, 10:56:53 PM by serz »

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
  • Живот на високим торзијама
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #5 on: December 01, 2009, 10:27:11 PM »
Sonne je u pravu, znaci problem nije samo do ulja. SLicnih problema koliko znam nisam ovde video. Posebno mi je cudno to sto lako upada u rikverc, jer s einace prema njemu steluje sajla kvacila, jer moze laku ulaziti u sve brzine, ali nece lako u rikverc dok se jos malo ne dotegne, i da obicno su prva i rikverc kriticne ako je sajla istegnuta. Ovo oko druge znaci da je ili nesto budzeno oko sipke menjaca koja ide preko celog motora, ili je stavljena malo drugacija (ima ih 2 tipa) ili je auto udaran pa je onaj deo sipke sto se savija na dole iznad menjaca popravljan.
Ako nije ono sto je Sonne rekao, a nadamo se da nije (jer predstoji zamena veznog lima napred) onda uradi sledece, skini sipku menjaca, ali odvojis je inad cepa gde sipas ulje i demontiras prednji deo tj deo ka masci (da ne bude zabune) i onda ga malo vise savijes. Ako treba jos objasnjenja reci  :too:
За нове чланове је ОБАВЕЗНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТР

Offline Aleksa809

• Renault 4 Junior
  • **
    • View Profile
« Reply #6 on: December 01, 2009, 11:28:11 PM »
hvala svima,ali automobil nije bio u nesrecama,tako da sto se tice budzenja prednjeg nosaca za menjac,to bi trebalo da bude ok,takodje se ne cini korodiranim a sto se tice rucice,ne verujem da je menjana,pogledacu za gumicu ali mislim da je tu i da je vezana federom za metalni ram iznad nje,takodje je i ona koja ima ulogu dohtunga izmedju kabine i motora ok. najvece tj jedine moje sumnje posle vasih komentara su nedotegnuta sajla i previse matoro ulje u koje nisam siguran da li je u proslosti dodato one grafitne masti,tako da unutrasnja steta je izgleda najmanje moguci krivac. Ako jos neko ima neki predlog da bacim  pogled na nesto neka slobodno kaze,ali do kraja nedelje cu da promenim ulje i zategnem sajlu pa sta bude,bice
« Last Edit: December 01, 2009, 11:31:28 PM by Aleksa809 »

Offline Djordje

• Renault 4 GTL
    • View Profile
« Reply #7 on: December 02, 2009, 12:35:12 AM »
pa cekajte ljudi jel r4 nema sinhrone koji se mogu pokvariti ili sta ? :a014: :new:

Offline Whitesnake

• Renault 4 Alpine
  • Живот на високим торзијама
    • View Profile
    • R4GTL '88   X2
« Reply #8 on: December 02, 2009, 12:57:33 AM »
Setio sam se, na belom se desilo da nije hteo u rikverc nikako, naime neki sraf unutra se bio odvrnuo sam od sebe (a nije jedini slucaj, cuo sam jos negde) i blokirao rikverc, tj jedva je isao uz krcanje. Strucnjaci iz renault servisa su '90ih predlagali nov menjac (a para se nije imalo) i onda je jedan, sada vec penzionisani majstor, uradio sledece, vezao jak nagnet na nesto, gurnuo u menjac (ulje ostalo isto, nije se imalo para) magnet je privukao sraf i on ga je tako lepo izvukao, isti taj menjac i dan danas savrseno radi i pored 153000km, i ko zna koliko tereta prevucenog.
Cisto ako zamena ulja ne uspe i dotezanje sajle kvacila, moze biti da je ovo i da se sraf negde zaglavio (jos ga cuvamo  :fijufiju: )
За нове чланове је ОБАВЕЗНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТР

Offline Nikola_5044

• Renault 4 Junior
  • **
  • Renault 4 GTL '90
    • View Profile
« Reply #9 on: December 02, 2009, 01:13:39 AM »
znam da je off... ali moram

sta bih dao za jednog takvog majstora... :a045:
:)